Jeg har fri fra koret ikveld og hadde derfor for en gangs skyld tid til å lage en skikkelig middag (Les: ikke leftovers eller Fjordland), og siden det er mandag passer det jo fint med noe kjøttfritt og godt. Denne suppa har jeg lagd utrolig mange ganger, pleier å lage masse og ha med på jobb, fryse i posjonsmengde og tine på blakke, kalde dager osv.
Du trenger:
Poteter
Gulrøtter
Kålrot
Persillerot
Løk
Hvitløk
Chili
Grønnsaksbuljong
Div. krydder, karri en viktig ingrediens
Kutt potet og alle rotfruktene i terninger. Mest potet, ca like mye kålrot og gulrot, og litt persillerot. Kok til de blir møre sammen med en terning eller to med grønnsaksbuljong.
Suppa blir ikke god uten masse krydder. Jeg bruker garam masala, karri og paprika. Hvis jeg ikke har fersk chili pleier jeg å ha i chilipulver også.
Brun løk og hvitløk i olivenolje i en stekepanne. Ikke så nøye hvordan man kutter det siden alt skal moses uansett. Etter 3-4 minutter tar du i alt krydderet og chilien, stek i 3-4 minutter til.
Ha løken og alle de kokte grønnsakene i en bolle med litt vann (for all del, ikke hell ut kraften!) og mos med stavmikser til det er ganske fint.
Bland grønnsaksmiksen og kokekraften og kok i 10-15 minutter så smaken får satt seg. Smak til med salt og pepper. Husk at det allerede er salt i buljongen!
Server med fersk tomat, vårløk og en klatt med rømme og spis så mye du orker! Man blir sabla mett av denne suppa!
mandag 28. februar 2011
søndag 27. februar 2011
Mer lokal moro
Hvis du trodde saken om den merkelige tomaten var toppen på kransekaka, da tok du feil! I samme avis var det flere interessante artikler med en lokal tvist, så hvis du er i tvil om det er lov å bæsje i Osedalen (Froland sentrum), ja, da bør du lese denne aktuelle saken!
fredag 25. februar 2011
Vinterferie
Vinterferien går mot slutten, den har vært rolig, fin og veldig veldig hvit. Fra jeg ankom Froland på søndag til jeg dro i går har det snødd i ett. Tror nesten aldri jeg har sett så mye snø hjemme før noengang. Jeg rakk å treffe de fleste som skulle treffes; Fire besteforeldre, én tante, én super venninne, to søte små barn, tre hunder, 40something sauer, to foreldre og én bror. Og så ble litt av sommerplanen lagt; vi kjøpte billetter til en augustuke i Irland med hele familien. Vi har ikke vært på tur sammen alle fem siden vi var vanskelige tenåringer, så regner med det blir en ny og spennende opplevelse!
Mamma er et knekkebrød.
Hele historien om den merkelige tomaten.
Utsikten fra soveromsvinduet mitt. Det er så stille, så stille, så stille.
Mamma hadde kjøpt fine muffinsformer på Åhlens, så det ble rosa gulrotcupcakes!
Ellers har jeg brukt ferien til å sove og sove og sove, treffe venner jeg ikke har sett på lenge, og spille mange mange runder med edderkoppkabal. Gleder meg til påskeferien jeg!
Mamma er et knekkebrød.
Hele historien om den merkelige tomaten.
Utsikten fra soveromsvinduet mitt. Det er så stille, så stille, så stille.
Mamma hadde kjøpt fine muffinsformer på Åhlens, så det ble rosa gulrotcupcakes!
Ellers har jeg brukt ferien til å sove og sove og sove, treffe venner jeg ikke har sett på lenge, og spille mange mange runder med edderkoppkabal. Gleder meg til påskeferien jeg!
Labels:
familie,
froland,
hverdagsliv
mandag 21. februar 2011
Dagens sinnstilstand: lattermild
Det er alltid helt topp å komme hjem og lese i Frolendingen om hva som har skjedd i heimbygda i det siste. Her koser jeg meg med en viktig nyhet:
Ellers her hjemme; har vært med farmor på garnbutikken og plukket ut garn til et knallfint pledd hun skal strikke til meg. Også har jeg lurt foreldre og brødre til å ta en utenlandstur i sommer - en uke til Irland i august! Det blir første familietur på 12 år... Mamma fyller 50 i år og jeg fyller 30 så det er en gyllen mulighet til å feire. Nå: svinestek, hjemmelagd potetmos og brun saus. Etterpå skal jeg tvinge de andre til å se på et program om livet på havets dyp. I love vinterferie.
Ellers her hjemme; har vært med farmor på garnbutikken og plukket ut garn til et knallfint pledd hun skal strikke til meg. Også har jeg lurt foreldre og brødre til å ta en utenlandstur i sommer - en uke til Irland i august! Det blir første familietur på 12 år... Mamma fyller 50 i år og jeg fyller 30 så det er en gyllen mulighet til å feire. Nå: svinestek, hjemmelagd potetmos og brun saus. Etterpå skal jeg tvinge de andre til å se på et program om livet på havets dyp. I love vinterferie.
Labels:
hverdagsliv,
sinnstilstand
søndag 20. februar 2011
Dagens sinnstilstand: homeward bound
En mobil oppdatering fra toget! Er på vei sørover, NSB er i rute og jeg koser meg med edderkoppkabal og knott. Strålende vinterferievær og mange folk med ski.
Når jeg ankommer Blakstad stasjon er jeg så heldig å bli hentet av mormor og bestefar, og kjenner jeg dem rett står det en herlig middag og venter på meg! Senere i kveld bærer det over heia og hjem, skal være her til torsdag. Sove lenge, drikke masse kaffe, se på VM og besøke mange flotte folk.
Labels:
sinnstilstand,
tur
lørdag 19. februar 2011
Pesto Wrapture
Som nordmenn flest, har jeg alltid vært glad i taco. De ferdige pakkene fra Santa Maria eller Old El Paso med krydder, skjell og tacosaus har vært en årelang helgetradisjon som jeg har lært å sette pris på. Dette tok slutt da jeg en gang i 2005 oppdaget koriander. Siden den gang gidder jeg såvidt å spise et meksikansk (eller thai eller indisk osv men det er en annen historie) måltid hvis ikke store mengder koriander er involvert. Den er hovedingrediensen i min Pico de gallo-salsa, og et must i guacamolen. Stilkene er smakstilsetning i chili con carne og bladene setter spissen på det ferdige produktet. Alt dette skal jeg komme tilbake til i et eget Mexico-innlegg eller to.
Jeg vil sette fokus på et annet av korianderens mange bruksområder - nemlig pesto! Da jeg jobbet sommeren 07 i Aspen, Colorado, spiste jeg mang en lunch på Big Wrap. Hver gang bestilte jeg Pesto Wrapture, med korianderpesto, ris og bønner. Har prøvd å rekreere dette vidunderet mang en gang, men jeg føler at med de importerte black beans jeg fant på grønnsaksbutikken på Helsfyr, og en heidundrende korianderpesto klarte jeg å komme så nær denne gangen som jeg aldri har gjort før.
Det viktigste tilbehøret til wrapen er altså black beans, jasminris og korianderpesto. Denne gangen hadde jeg tomat, rødløk, ost, rømme og kylling, i tillegg til en grønn salsa jeg fant på den tyrkiske butikken på hjørnet. Tok ikke bilde av selve wrapen fordi jeg var for opptatt med å spise..
For å lage korianderpesto trenger du:
en stor bunt koriander
olivenolje
hvitløk
en grønn bulletchili
pinjekjerner
evt. parmesan
bruk både bladene og det øverste av stilken på korianderen, alt smaker godt. Riv av ønsket mengde blader (det blir mye mindre enn du tror, så ta godt i). Ha i et hvitløksfedd og olivenolje etter smak (noen liker best rennende pesto, jeg liker den best kompakt). Denne gangen bakte jeg en bulletchili i ovnen på 200 grader i en ti minutters tid. Velg selv om du vil ha med frøa eller ikke, jeg syns det blir sterkt nok uten. Ha i pinjekjerner og evt. parmesan hvis du ønsker en litt mildere smak (jeg droppet det denne gangen og syns det var like godt uten). Kjør i foodprosessor eller gjør som meg og mos det med stavmikseren! Passer sikkert også godt på f.eks. meksikanskinspirert pizza eller andre retter med ris.
Labels:
mat
fredag 18. februar 2011
Dagens sinnstilstand: himla fornøyd
Vinterferie, fin kjole, et par Coronas i fryseren, billett til by:larm ikveld og ny lipgloss i posten!
Derfor er jeg så himla fornøyd her jeg sitter i sofaen! Slå den!
Labels:
sinnstilstand
torsdag 17. februar 2011
Quinoa
På onsdag klarte jeg ikke å vente lenger. Jeg har vært litt nervøs for å ta fatt på pakken med quinoa jeg kjøpte for en måneds tid siden, for jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle forholde meg til disse hvite, litt skumle, runde kornene. Tidligere på dagen satt jeg og glodde på Food Gawker som vanlig. Jeg tenkte at det var på tide å komme over kneika, så jeg var freidig og søkte på quinoa i søkefeltet. Etter å ha tatt med i betraktningen at jeg hadde masse koriander i kjøleskapet og en vegetarianer som bor i kottet mitt, fant jeg ut at jeg skulle gå for denne oppskriften. Jeg lagde halv oppskrift siden det var første gangen. OK, originaloppskriftbloggerne er litt mer drevne på å dandere og ta bilder enn meg, men jeg ble såpass fornøyd med måltidet at jeg tar meg den frihet å vise det endelige resultatet!
I stedet for å blande alt sammen, fant jeg ut det var lurest å servere alt hver for seg, i tilfelle man skulle ha noe til overs til et senere måltid. Avocado og vårløk for seg.
Bakte squash og aubergine i ovnen før jeg begynte på resten av maten. Blandet i en bolle og hadde i salt, pepper, hvitløk og olivenolje. Stekte i stekepanna til de ble gylne rett før servering. Det gjorde seg!
Det ble en fantastisk salat, og vi spiste opp alt! Mange gode og spennende smaker sammen. Anbefales på det varmeste.
Labels:
mat
Dagens sinnstilstand: euforia
Jeg har funnet Cherry Garcia på 7eleven! Det er min favorittis i hele verden.
Derav dagens euforiske sinnstilstand fra sofaen. Tipper neste blir sykt mett eller noe i den duren.
Labels:
mat,
sinnstilstand
onsdag 16. februar 2011
Dagens sinnstilstand: sjokk/skam
Som kjent har jeg fått ny PC, endelig har jeg innebygd webcam! Hvilke muligheter! Jeg kan blant annet ta bilde av meg selv i ulike sinnstilstander. Når jeg ser på Dating i mørket på NRK3, ser jeg sånn ut:
Det er så himla flaut altså. Stay tuned for neste episode av Inger Kristine viser ulike sinnstilstander fra sofaen.
Labels:
sinnstilstand
Sommer
Jeg drømmer om leiligheten min når det er grønt ute og lyst inne. Når sola varmer så sterkt at jeg må dra ned persiennene og jeg får ca 0 kr i strømregning.
Jeg drømmer om det fine lyset på kjøkkenet og urter i vinduet som ikke dør av kulde.
Imens, i mitt barndomshjem, vokser villvinen inn av en sprekk i vinduet.
Jeg drømmer om syriner.
Jeg drømmer om sand mellom tærne og i øret og oppi veska og skoa og overalt.
Jeg drømmer om lange, lyse netter!
Og til slutt drømmer jeg, som vanlig, om sommerkjoler og solbriller..
Labels:
drømmer,
hverdagsliv
tirsdag 15. februar 2011
Zucchini fritters & cupcakes, oh my!
OK, det er lissom veldig "in" å lage cupcakes, jeg vet det. Men det er likevel noe av det beste jeg vet. Himla enkelt å lage, og det er så gøy å ha sin egen lille personlige kake! Er selvsagt spesielt glad i frosting, masse, masse frosting. Disse gulrotmuffinsene har jeg lagd mange ganger, og blir alltid overraska over hvor sinnsykt gode de er!
Himla gode og enkle gulrotcupcakes, nok til 12 stk:
2 egg
1,5 dl sukker
1 ts natron
1 ts kanel
0,5 ts vaniljesukker
1,5 dl hvetemel
0,75 dl olje
2,5 dl revet gulrot
Frosting:
kremost (Philadelphia), en dæsj med smør, masse melis, smak til med vaniljesukker og litt sitron.
Pisk eggedosis så lenge du gidder, jo lenger jo bedre! Helst så stiv at du kan skrive initialene dine i den. DA blir det luftige kaker da! Rør inn oljen, og så alt det tørre. Vend forsiktig inn gulrøttene til slutt. Stek i ca. 15 minutter på 200 grader.
Når jeg får cupcakes blir jeg så glad som denne bikkja:
Siden det er himla mektig og man blir sinnsykt mett av cupcakes er det egentlig lurt å spise seg mett på noe sunt først. Hvis man i tillegg er litt blakk, vil jeg absolutt anbefale zucchini fritters (høres bedre ut en squashkaker...)! Billig, sunt og sykt godt!
Til 2 personer: Riv 2 squash på et rivjern. Bland i en bolle med to egg, et par dl. hvetemel, salt, pepper og finhakket hvitløk. Jeg hadde i hakket koriander og persille også. Stek i sunn olje (raps el.) til de er gjennomstekte. Jeg spiste dem uten noe tilbehør, men garantert godt med ris og en saus til.
Himla gode og enkle gulrotcupcakes, nok til 12 stk:
2 egg
1,5 dl sukker
1 ts natron
1 ts kanel
0,5 ts vaniljesukker
1,5 dl hvetemel
0,75 dl olje
2,5 dl revet gulrot
Frosting:
kremost (Philadelphia), en dæsj med smør, masse melis, smak til med vaniljesukker og litt sitron.
Pisk eggedosis så lenge du gidder, jo lenger jo bedre! Helst så stiv at du kan skrive initialene dine i den. DA blir det luftige kaker da! Rør inn oljen, og så alt det tørre. Vend forsiktig inn gulrøttene til slutt. Stek i ca. 15 minutter på 200 grader.
Når jeg får cupcakes blir jeg så glad som denne bikkja:
Siden det er himla mektig og man blir sinnsykt mett av cupcakes er det egentlig lurt å spise seg mett på noe sunt først. Hvis man i tillegg er litt blakk, vil jeg absolutt anbefale zucchini fritters (høres bedre ut en squashkaker...)! Billig, sunt og sykt godt!
Til 2 personer: Riv 2 squash på et rivjern. Bland i en bolle med to egg, et par dl. hvetemel, salt, pepper og finhakket hvitløk. Jeg hadde i hakket koriander og persille også. Stek i sunn olje (raps el.) til de er gjennomstekte. Jeg spiste dem uten noe tilbehør, men garantert godt med ris og en saus til.
Labels:
mat
søndag 13. februar 2011
I love mamma
Jeg er så heldig å ha disse to flotte folka som foreldre.
Gratulerer med morsdagen mamma, himla glad i deg!
lørdag 12. februar 2011
Eurovision Song Contest
Det at jeg er en hardbarka Eurovision-fan er gammelt nytt for de fleste. Helt siden La det Swinge har jeg vært hekta på denne fantastiske formen for underholdning, og nå er jo sirkuset virkelig i gang! Årets norske Grand Prix ligger på et begredelig nivå, det har blitt et resirkuleringsshow for tidligere idoldeltakere og avdanka stjerner. Takk og lov for Stella Mwangi! Har trua på at nordmenn har vett til å stemme på henne i kveld.
Siden det er norsk finale, blir fokuset mot NRK i kveld, men i morgen skal jeg se reprisen av svenska Melodifestivalen, episode 2. Første delfinale, forrige uke, var EPISK! De har et show som overgår det norske på alle nivå, svenskene forstår Grand Prix. Er spent på hva de leverer ikveld. Den svenske finalen går av stabelen 12. mars, da sitter Inger Kristine som et tent lys foran Tven, med gylna skor på.
For inspirasjon - et kavalkade fra tre Eurovision-fester på Bygdøy:
2007: Dana International (mitt beste kostyme noensinne), Glam (Wig Wam), Alf Poier og en tilfeldig deltaker fra Tyrkia.
2007: Christine Gulbrandsen og ho blonde i Abba.
2007: Fionnula Cherry.
2008: Åse Kleveland.
2008: Charlotte Perelli
2008: En tilfeldig dansk Drag Queen og Elisabeth Andreassen ala Bobbysocks.
2009: Vi har ikke flere idéer for kostymer så vi er oss selv, veldig spente.
2009: 12 poeng til Norge.
2009: Spenningen er til å ta og føle på.
2009: Seieren er et faktum.
Minner om Grand Prix-finalen i kveld, stem på Haba Haba!
onsdag 9. februar 2011
Vårruller
Helt siden jeg bodde i Stavanger for sju år siden har jeg vært hekta på vårruller. Jeg lærte å lage dem av dama på thai-butikken på Storhaug, og etter hvert har jeg utviklet min egen variant. Det er veldig vanlig å ha sopp oppi (sånn tørka man kjøper på asiatiske supermarkeder) men jeg vil helst unngå sopp for enhver pris. Vær forberedt på å ha en skikkelig oljestinkende leilighet i en dag eller to etter vårrullprosjektet, men de er så gode at det er verdt det!
Ingredienser: Gulrot, vårløk, hvitløk, galangal, bønnespirer, glassnudler (de tynneste), kyllingkjøttdeig, koriander, vårrullpapir, rapsolje, soyasaus og sweet chili saus (til å dyppe herligheten i).
Riv gulrøttene, finhakk løk, galangal og koriander. Kok opp glassnudlene etter anvisning og skyll med kaldt vann. Klipp dem i biter så blir de lettere å ha med å gjøre.
Stek kjøttdeigen (eller kutt den ut, i panna til høyre er det en vegetarvariant), ha så oppi hvitløk, galangal, vårløk og gulrot. Wok i et par minutter før du har oppi bønnespirer, nudler og koriander. Smak til med soyasaus, salt og pepper (evt. fiskesaus).
Pakk vårrullene etter anvisning på pakka (vårrullpapir ligger i fryseren på de fleste asiatiske markeder).
Frityrstek vårrullene til de får en lysebrun farge. Jeg bruker ca. en liter olje, i jerngryte. Varm oljen til du kan sette en tresleiv i bunnen av gryta og det bobler opp fra den. Da er den klar. Vær forsiktig! Det er sinnsykt varmt. Når du er ferdig med å fritere, la oljen stå (med lokk på) til den er nedkjølt, IKKE hell olja i do/vasken etc. - det kan tette seg. Hell den i en gammel isboks el. og kast i søpla!
Resultatet. Spis så mange du orker og dypp i masse sweet chili saus!
Drikkeforslag: Hva med noen e-stoffer? Kool Aid Blue Razzberry! Fikk litt konsentrert pulver på fingeren og var blå under neglen i tre dager etterpå!
DAGENS TIPS:
I går fortalte Marie meg at hvis man gnir fingrene på aluminiumen i vasken (kanten rundt) etter man har kuttet hvitløk, forsvinner all lukten fra fingrene. TULL, tenkte jeg.. Helt til jeg prøvde det idag. Jeg kutta hvitløk for en time siden, og nå er det ikke et snev av hvitløkslukt på fingrene mine engang!!! Prøv det selv!
Ingredienser: Gulrot, vårløk, hvitløk, galangal, bønnespirer, glassnudler (de tynneste), kyllingkjøttdeig, koriander, vårrullpapir, rapsolje, soyasaus og sweet chili saus (til å dyppe herligheten i).
Riv gulrøttene, finhakk løk, galangal og koriander. Kok opp glassnudlene etter anvisning og skyll med kaldt vann. Klipp dem i biter så blir de lettere å ha med å gjøre.
Stek kjøttdeigen (eller kutt den ut, i panna til høyre er det en vegetarvariant), ha så oppi hvitløk, galangal, vårløk og gulrot. Wok i et par minutter før du har oppi bønnespirer, nudler og koriander. Smak til med soyasaus, salt og pepper (evt. fiskesaus).
Pakk vårrullene etter anvisning på pakka (vårrullpapir ligger i fryseren på de fleste asiatiske markeder).
Frityrstek vårrullene til de får en lysebrun farge. Jeg bruker ca. en liter olje, i jerngryte. Varm oljen til du kan sette en tresleiv i bunnen av gryta og det bobler opp fra den. Da er den klar. Vær forsiktig! Det er sinnsykt varmt. Når du er ferdig med å fritere, la oljen stå (med lokk på) til den er nedkjølt, IKKE hell olja i do/vasken etc. - det kan tette seg. Hell den i en gammel isboks el. og kast i søpla!
Resultatet. Spis så mange du orker og dypp i masse sweet chili saus!
Drikkeforslag: Hva med noen e-stoffer? Kool Aid Blue Razzberry! Fikk litt konsentrert pulver på fingeren og var blå under neglen i tre dager etterpå!
DAGENS TIPS:
I går fortalte Marie meg at hvis man gnir fingrene på aluminiumen i vasken (kanten rundt) etter man har kuttet hvitløk, forsvinner all lukten fra fingrene. TULL, tenkte jeg.. Helt til jeg prøvde det idag. Jeg kutta hvitløk for en time siden, og nå er det ikke et snev av hvitløkslukt på fingrene mine engang!!! Prøv det selv!
søndag 6. februar 2011
Spinatrisotto
First things first, her er en spilleliste for søndag formiddag. Du kan sette på den mens du lager mat, for det tar nemlig litt tid å lage risotto. Jeg pleier å slumpe litt når jeg lager den, så noen eksakte mål har jeg ikke. Den viktigste ingrediensen er nok tålmodighet.
Ingrediensene: Arborioris, grønnsaksbuljong, olivenolje, spinat, erter, rødløk, hvitløk, parmesan og basilikum.
Sleng spinaten oppi en gryte sammen med litt olivenolje på svak varme, så den er tint til den skal oppi helt mot slutten.
Finhakk rødløk og hvitløk og lag klar minst en liter buljong (pleier å bruke kyllingbuljong, men når man lager mat til vegetarianervenner er det lurt å bruke grønnsaksbuljong).
Stek løken i et par minutter til den er gyllen. Bruk mye olivenolje.
Ha oppi så mye ris du vil, og stek i noen minutter til risen ser glassaktig ut.
Hell i et par dl buljong, og nå begynner den kjedelige delen.
Mens man venter kan man rive parmesan og hakke basilikum.
Når buljongen er absorbert i risen, må du helle i mer buljong. Når buljongen er absorbert i risen, må du helle i ny buljong osv osv osv osv helt til risen får en kremaktig konsistens (smak på den så du er sikker på at den er ferdig), må kanskje gjentas 5-6 ganger.
Rør i spinat, buljong, erter og basilikum rett før servering (dette steget glemte jeg å fotografere).
Server umiddelbart, med revet parmesan og gjerne noen cherrytomater.
Dette var middagen her i huset på fredag, og så godt at jeg skal smelle til med en ny runde nå!
Ingrediensene: Arborioris, grønnsaksbuljong, olivenolje, spinat, erter, rødløk, hvitløk, parmesan og basilikum.
Sleng spinaten oppi en gryte sammen med litt olivenolje på svak varme, så den er tint til den skal oppi helt mot slutten.
Finhakk rødløk og hvitløk og lag klar minst en liter buljong (pleier å bruke kyllingbuljong, men når man lager mat til vegetarianervenner er det lurt å bruke grønnsaksbuljong).
Stek løken i et par minutter til den er gyllen. Bruk mye olivenolje.
Ha oppi så mye ris du vil, og stek i noen minutter til risen ser glassaktig ut.
Hell i et par dl buljong, og nå begynner den kjedelige delen.
Mens man venter kan man rive parmesan og hakke basilikum.
Når buljongen er absorbert i risen, må du helle i mer buljong. Når buljongen er absorbert i risen, må du helle i ny buljong osv osv osv osv helt til risen får en kremaktig konsistens (smak på den så du er sikker på at den er ferdig), må kanskje gjentas 5-6 ganger.
Rør i spinat, buljong, erter og basilikum rett før servering (dette steget glemte jeg å fotografere).
Server umiddelbart, med revet parmesan og gjerne noen cherrytomater.
Dette var middagen her i huset på fredag, og så godt at jeg skal smelle til med en ny runde nå!
Labels:
mat
Abonner på:
Innlegg (Atom)