lørdag 4. februar 2012

Den store New York - guiden: mat

Jeg har lenge planlagt å lage en slags New York-guide, fordi mange spør meg om tips og råd, og ikke minst for å minne meg selv på hvorfor jeg er så himla glad i denne byen. En stor del av å være i New York er å spise! Selvsagt kunne jeg lagd en guide som var ti ganger så lang med alle de fantastiske spisestedene jeg har besøkt, men de som kommer her er steder hvor jeg kommer tilbake igjen og igjen.

Det viktigste tipset når man skal reise til New York (og hvilken som helst annen by i USA) er nettsiden yelp.com. Her kan du søke etter hva det skal være av offentlige tjenester, hvor vanlige folk gir anmeldelser og karakter. Veldig nyttig hvis du lurer på hva du skal ha til lunch, hvem som skal vaske tøyet ditt eller hvor du skal kjøpe nytt kamera.

I love guacamole
Mango margarita
La Palapa (77 St. Marks Place) ligger strategisk plassert et kvartal nedenfor den travleste biten av St. Marks. Hvis du er heldig får du kapra deg et bord i åpningen, hvor du kan sitte i sola og se på alle de spennende menneskene som går forbi. Maten er utrolig bra, men man kan like gjerne komme der bare for å spise guacamole og drikke frozen mango margaritas, de beste jeg noensinne har smakt! 

Wrestling mania
Tacos!
La Lucha (147 Ave A) er en bitteliten meksikansk restaurant med verdens kuleste rosa wrestling-theme! Først og fremst serverer de små tacos til en billig penge, alt er godt og bør prøves. Guacamolen er en av de beste jeg har smakt i New York. Prøv å drikk Pacifico-øl, den smaker friskt og godt og er et bra alternativ til Coronaen!


Mexican food
Diablo Royale
Diablo Royale finner du både i West Village og East Village. Selv om jeg bodde rett over den i EV sist sommer, dro jeg flere ganger til den andre, som er litt lysere og triveligere. De har en fantastisk brunch på søndager hvor du for 25 dollar får varme tortilla chips med sukker og kanel på, en stor brunchrett og så mange mimosas, bloody marys eller margaritas som du orker å drikke. Kom tidlig, det blir fullt og folk sitter gjerne til brunchen er over!


Meatball Shop
Meatball shop
Meatball shop oppdaget jeg dessverre ikke før siste kvelden før jeg skulle reise men her skal jeg tilbake igjen til sommeren! Vi besøkte den i Brooklyn, men den i LES er den originale. Du bør ikke være kjempesulten når du kommer dit, køen er lang! Når du kommer fram gir du telefonnummeret ditt, og går og tar deg en drink et annet sted, så ringer de deg når bordet er klart. Alle får sin egen tusj hvor man må krysse av på menyen for det man har lyst til å spise. All maten var helt nydelig, drinkene var spesielt gode, og desserten, hjemmelaget is mellom to nybakte småkaker med ingefær og mandel, var helt himmelsk. 

Hummus place finnes flere steder i byen og er mitt absolutte favorittsted å spise lunch. De har en himla bra lunchdeal hvor man får så mye mat at den rekker til to måltider. Anbefaler spesielt hummus masabacha og den sykt gode couscousen. Og når de spør om hot sauce, JUST SAY YES!

Panna II
Panna II
Panna II (93 1st Ave) er en indisk restaurant som ligger vegg i vegg med identiske Milon. Det står noen anmassende dørmenn utenfor, gjerne fem-seks stykker som prøver å overtale deg til å besøke deres restaurant (heckling). Det er akkurat det samme hvilken du velger for maten smaker likt og det er like fantastisk glorete overalt.  Maten er ok og billig, men det er opplevelsen som teller når du skal besøke en av disse restaurantene. Si du har bursdag og se hva som skjer! Det er ekstremt bråkete og trangt men utrolig moro! Og så er det BYOB så du kan ta med akkurat det du vil drikke selv.

Chinatown lunch buffet
Chinatown
Chinatown er beste stedet å gå hvis du er sulten og blakk. Det finnes masse forskjellige buffeter og billige restauranter, men jeg vil fraråde å bare vandre inn på et tilfeldig sted, sjekk yelp først og se hva de anbefaler. Det er også lurt å kaste et blikk på lappen som henger i vinduet på alle restauranter hvor det står  hvordan NYC Health Department har vurdert stedet. A er bra, B er ok men litt varsellampe, jeg ville aldri spist på et sted som hadde C, det betyr at de har hatt masse violations og folk får spise der på eget ansvar... Det er også masse fine markeder med fersk mat hvor du virkelig kan få kjøpt gode råvarer hvis du har et eget kjøkken å lage mat på!

Grey Dog
Grey Dog
The Grey Dog (90 University St.) har noe av den beste kaffen jeg har smakt i New York. Den har også det beste brødet, den morsomste kunsten på veggene og de hyggeligste ansatte. Anbefales spesielt som frokoststed hvis du er ute på oppdagelsesferd i West Village.

The Waverly er den koseligste dineren jeg har vært på. Hvis du virkelig vil ha en skikkelig amerikansk diner-opplevelse er Waverly bunnsolid. Åpen 24 timer i døgnet så om det er frokost, lunch, middag eller nattmat du er ute etter, er Waverly det du er ute etter, garantert! Mange, mange morgener har jeg startet dagen med et egg, toast, hash browns, appelsinjuice og uendelig påfyll med kaffe på the Waverly hvor du kan sitte så lenge du vil og kose deg. De hadde stengt i fjor sommer og jeg vet de har pusset opp, men jeg håper de har beholdt sin gamle stil med signerte bilder av liksom-kjendiser på veggene og paier i skapet bak baren.

NYC 2010
Kjekkas i speilet
Yaffa Cafe (97 St. Marks) har vært mitt favoritt-hangout i New York siden 2001 da jeg bodde i New Jersey og tilbrakte hver helg i New York, sjelden uten et besøk til bakgården til Yaffa Cafe. I 2007 da jeg kom tilbake til NY for første gang var Yaffa første stedet jeg dro (nederste bildet)! Inne er det så kitchy at man kan besvime, det er som å komme inn i en science fiction-verden av fantastiske dimensjoner, ute er det fantastisk stemning, både på dagen og kvelden. De har helt ok og ganske så sunn mat, sabla gode mimosas, men stemningen er det beste med Yaffa. Sommeren 2010 satt jeg der en dag fra klokka 11 om morgenen til kl. 19 om kvelden, mens jeg leste hele To Kill a Mockingbird, og jeg betalte bare for den første kaffekoppen (og maten da)! Inne er det oppe 24 timer i døgnet, uteområdet stenger i 23-tida tror jeg.

Beautiful day
Sliders = love
Smorgasburg (Williamsburg food market)
Asian hot dogs!
Smorgasburg - i sommer introduserte Anela meg for min nye favorittaktivitet i New York - nemlig å besøke matmarkedet i Williamsburg. For å få mest mulig ut av opplevelsen, ta subwayen til Wall Street og ta ferga fra Pier 11. Billetten kjøpes i luka og koster rundt 4 dollar, og du får en fantastisk fin båttur på the East River med fantastisk utsikt over Manhattan. Gå av på N. 6th St/N. Williamsburg og så er du midt i himmelen. Massevis av boder med all mulig mat du kan tenke deg! Små businesser i Brooklyn får vist seg frem ved å selge et utvalg av varene sine. Vær sulten når du kommer, ta deg en runde og velg 3-4 ting du vil prøve, jeg anbefaler på det varmeste Asian hot dogs (noe av det beste jeg har spist), sandwich fra I 8 NY med hjemmelaget ricotta og squash, maiskolber med peach butter og ikke minst de fantastisk luftige donutene som smelter i munnen. Markedet holdes hver lørdag, så gå dit så ofte du kan!

Union Square Farmers Market
Union Square Farmers Market
Union Square Farmers Market
Union Square Greenmarket er så fint og koselig og har masse flotte grønnsaker fra ulike farmer i områdene rundt New York. Utrolig bra å støtte disse selgerne fremfor å kjøpe grønnsaker på store kjedebutikker.

Breakfast in bed
Whole Foods er den beste matbutikken å handle i. I tillegg til et enormt utvalg av alle mulige dagligvarer, har de mye ferdige lunsjer i form av salater, sunne sandwicher og wraps og frisk frukt. Den på Union Square er enorm og veldig veldig fin!


I neste del av New York-guiden skal jeg gå nærmere inn på hva man kan finne på om kvelden! Hvis dere har noen ønsker/spørsmål er det bare å spørre!

3 kommentarer:

 1. Hyl, dette er nesten for smertefult til å lese, men for bra til å la være! Magefettet mitt hadde fått godt selskap om jeg dro dit altså!

  SvarSlett
 2. Når jeg leser dette får jeg så lyst til å reise at jeg får vondt i magen! Og hvis jeg kjenner etter så kan jeg kjenne noe annet i magen også... Er det sult, mon tro? ;)

  Jeg har alltid drømt om å reise til USA generelt, og NY spesielt. Jeg håper virkelig jeg får mulighet til det om ikke så alt for lenge!

  Håper du får ei flott uke!
  Klemmer fra Fransa :)

  SvarSlett
 3. Å, dette er perfekt for meg som planlegger New York-reise om dagen!! Vann i munnen!! For en fantastisk guide, skal følge med på den neste:)

  SvarSlett