søndag 10. januar 2016

Gresskar x3I dag har det vært et forrykende snøvær ute hele dagen, så vi har bare vært inne og tatt det med ro; vintersport på TV, masse leking og god mat.
Som så mange andre ting, har jeg vært seint ute (måtte faktisk fylle 34 år) med å bruke gresskar i matlagingen, men som vanlig når jeg oppdager noe nytt har jeg blitt hekta. Så i dag har jeg brukt et gresskar til tre forskjellige ting. Først lagde jeg noen passelig sunne muffins som jeg lagde et par ganger før jul. Oppskriften har jeg funnet her. Jeg har brukt amerikanske målebeger og skjeer. Og så har jeg brukt brunt sukker (og litt mindre enn det som står i oppskriften) istedenfor vanlig, halvannen teskje pumpkin pie spice (en blanding av kanel, muskat, ingefær og nellik) istedenfor ekstra kanel og muskat, og mer havregryn enn det som står. Det er ikke noe fett i røra, så muffinsformene må smøres godt. Jeg lager dem rett i aluminiumsforma med tolv hull, første gangen lagde jeg i papir og da hang masse igjen i papiret. Røra er kjempeflytende, men det skal den være.
Avkjøles på rist, selv om jeg tok dem ut av forma litt tidlig så de falt litt sammen. De er kjempegode varme. Jeg pleier å fryse dem og tine kjapt i mikroovnen (er egentlig imot mikrotining, men disse er i utgangspunktet ganske seige i midten, så de blir like gode), ellers er de perfekte som nistemat, bare ta med en frossen om morgenen så tiner den til lunsj. De er veldig populære hos babyen også og passelig søte og sunne til at hun kan få smake en gang i blant.
Så er det de fantastiske kjernene da! Helt sinnsykt gode som snacks, smaker som en blanding av popcorn og potetgull, helt sant, og så så sunne! Skrap ut og skyll vekk tråder, tørk i et kjøkkenhåndkle, la dem gjerne ligge en stund så de blir skikkelig tørre. Rist i panna med olivenolje (de "popper" ganske høylydt så vær beredt!) og ha på havsalt. Den beste delen av hele gresskaret.
Til middag stekte jeg en kalkunfilet i ovnen, og da passer det kjempefint med rotgrønnsaker til. Dette er gresskar, pastinakk, gulrot, potet, løk, sjalottløk og hvitløk. Masse olivenolje, venta med saltet fordi Andrea skulle smake. Grønnsakene fikk steke litt sammen med kalkunfileten, og så aleine mens fileten hvilte i folie. Under grillen på 250 grader de siste 5 minuttene. Lagde en enkel dressing av lett creme fraiche og sriracha-saus ved siden.
Topp middag for liten og stor, men liten spytta ut både gresskar, pastinakk, gulrot og kalkun, takke seg til avokado og grøt som er det vanlige kveldsmåltidet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar